ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

Whatsup - לינוקס, תוכנה חופשית וקוד פתוח בעברית FAQ (שאלות שכיחות)


[ שאל שאלה ]


קטגוריה: ראשי -> 7. הפצת מנדרייק לינוקס -> שאלות לפני ההתקנה

שאלה
·  למי מנדרייק מתאימה?
·  מה היתרונות העיקריים של מנדרייק?
·  מה החסרונות העיקריים של מנדרייק?
·  האם צריך את כל שלושת התקליטורים של גרסת ההורדה?
·  איזה פעולות כדאי לבצע לפני תחילת ההתקנה?
·  באתר מנדרייק יש גרסאות למעבדים שונים. איזו מהן אני צריך להוריד?
·  מה ההבדלים בין גרסאות מנדרייק השונות, ואיזו גרסה כדאי להתקין?

תשובה
·  למי מנדרייק מתאימה?

כדי לענות על שאלה זו, השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא מה השימוש המיועד של המחשב, והשאלה השניה נוגעת לאופן השימוש הרצוי במחשב.

ככלל, מנדרייק מתאימה לסוגי השימוש השונים, כשרת (הן לשימוש עסקי והן לשימוש פרטי) וכשולחן עבודה (הן לשימוש עסקי והן לשימוש פרטי), אולם מומלץ לבחון כל מקרה לגופו.

לשימוש כשרת לצרכים עסקיים מומלץ לבחון מוצר אחר של חברת מנדרייק הקרוי Multi Network Firewall. זו הפצה ייעודית המבוססת על מנדרייק, אך כוללת תמיכה, משך חיים ארוך יותר, התמקדות ביישומי שרת ועוד. לשימוש כשרת לצרכים ביתיים ניתן להשתמש בהפצה הרגילה (בין אם גרסת ההורדה החופשית או גרסאות בקופסה), המכילה יישומי רשת ואשפים רבים בעוזרים בתהגדרת ותפעול השרת.

למרות האמור לעיל, מומלץ לעסקים לבחון היטב האם להשתמש במנדרייק עקב שתי בעיות עיקריות: (1) מנדרייק מצוייה כרגע (נכון ל 2003) בהגנת בי"מ מפני תביעות נושים, דבר המעמיד צל כבד על עתידה. למרות שלקראת סוף 2003 מורגש שיפור רב עקב הליכי התייעלות ושיפור המודל העסקי, יש לקחת בחשבון היבט זה. (2) התמיכה בארץ למנדרייק נמוכה, למרות שורשיה (מנדרייק התפצלה מרד האט בשנת 1988). בגלל הדמיון הרב של מנדרייק לרד האט והיותה לינוקס ייתכן שניתן לקבל תמיכה מחברות העוסקות בנושא זה, אולם יש לבחון כל מקרה לגופו מול ספק השרותים.

כשולחן עבודה, מנדרייק נוחה להתקנה, הגדרה ותפעול. פירוט נוסף על מאפייניה של מנדרייק מובאים בהמשך.

בהיבט של אופן השימוש במחשב, הדיעה המקובלת היא שמנדרייק מתאימה מאוד למתחילים אך לא מתאימה למשתמשים מתקדמים. יש החולקים על דיעה זו, שהרי אין אילוץ להפעיל את האשפים וכלי ההגדרות השונים, ומתחת לחזות החיצונית מדובר בהפצת לינוקס ככל הפצה אחרת. למנדרייק יש יתרונות וחסרונות שאותם יש לשקול והם מובאים בהמשך.

עם זאת, למשתמשים מתחילים מנדרייק מומלצת במיוחד. יש אומנם הפצות אחרות שנחשבות קלות להתקנה ולתפעול, כמו SUSE, XANDROS ו LINDOWS, אך מנדרייק למנדרייק ייתרון חשוב מולן - היא חופשית.

בחזרה לראש העמוד


·  מה היתרונות העיקריים של מנדרייק?

* רמת הידע הנדרשת מהמתקין: בסה"כ ההתקנה מאוד פשוטה וקלה. התקנה גרפית מלאה. יש מדריך התקנה בעברית. לאחר ההתקנה ניתן להשתמש באשפים שבמרכז הבקרה להתקנות תוכנות נוספות ו/או להתאמה אישית של המערכת.

* תמיכה בחומרה: מעולה, ההפצה מגיעה עם כמעט כל מודול אפשרי, יש זיהוי חומרה אוטומטי (גם בשימוש שוטף). יש גם מידע רב ברשת לגבי תמיכה ספציפית בהתקנים שונים.

* יש לספק מידע על תמיכה בעיברית: ההפצה מתורגמת ברובה לעברית - בין אם אשפי ותוכנות מנדרייק (שזה די ייחודי בין ההפצות) ובין אם תוכנות צד ג'. ההפצה מאפשרת התקנה בעברית.

* זמינות לפלטפורמות שונות: מנדרייק זמינה עבור מעבדי 32/64 ביט תואמי אינטל, כמו גם מעבדי 32/64 ביט של AMD ומקינטושים.

* אפשרויות השגה: מעולות. יש ISO להורדה דרך מגוון רב של אתרי מראה, וכן גרסה מקומית בדיסק אחד.

* מנגנון חבילות וזמינות חבילות להתקנה: מגוון חבילות ענקי בין אם שנבנו ע"י מנדרייק או מתנדבים . מנגנון URPMI שפותר בעיות תלויות באופן אוטומטי (דומה מאוד לדביאן).

* זמינות ואיכות המידע ברשת לגבי ההפצה: אתרים רבים שנותנים תמיכה, הן בארץ והן בעולם. מועדון מנדרייק (בתשלום) מאפשר גישה למידע רב נוסף - כגון חבילות ישנות, חבילות שנבנו במיוחד לבקשת חברי המועדון, ספרות וכו. יש newsgroup ייעודי להפצה.

* מנדרייק בשימוש שוטף: אשפים וכלים גרפיים הם ההתמחות של מנדרייק. החדשים ביותר לא תמיד עובדים אבל בסה"כ ניהול המערכת קל מאוד. מי שרוצה יכול לעבוד רק מהטרמינל ולא להפעיל את האשפים.

בחזרה לראש העמוד


·  מה החסרונות העיקריים של מנדרייק?

* מנדרייק מצוייה כרגע (נכון ל 2003) בהגנת בי"מ מפני תביעות נושים, דבר המעמיד צל כבד על עתידה. למרות שלקראת סוף 2003 מורגש שיפור רב עקב הליכי התייעלות ושיפור המודל העסקי, יש לקחת בחשבון היבט זה בשימוש עסקי. למשתמשים פרטיים הדאגה מועטה יותר, הן בגלל שמנדרייק היא הפצה חופשית לחלוטין שבמידה ומנדרייק תקרוס סביר שהתמיכה בה תימשך ע"י הקהילה הגדולה שלה.

* למנדרייק יצא שם של הפצה לא יציבה, עקב ההכללה של תוכנות בגרסאות בטא ו RC כחלק מההפצה והן בגלל כלי הניהול והאשפים של מנדרייק שלא תמיד עובדים (או ליתר דיוק, לוקח להם בין שנה לשנה וחצי להתייצב ולעבוד כשורה). בנוסף, מנדרייק אינה מבצעת בדיקות איכות מקיפות ומצפה מהקהילה לעזור בכך - למרות שניכר שיפור רב בתהליך בגרסה 9.2.

בחזרה לראש העמוד


·  האם צריך את כל שלושת התקליטורים של גרסת ההורדה?

להתקנה באנגלית מספיק הראשון. בכל מקרה, אם ברצונך בתמיכה עברית, צריך להוריד את שלושת התקליטורים מאחר וחבילות השפה והגופנים מפוזרים בתקליטורים השונים.

יש באפשרותך גם להתקין את אחד - זוהי הפצה ישראלית המאפשרת התקנה של מנדרייק מדיסק בודד.
לפרטים: אחד - מנדרייק בדיסק אחד

לאחר ההתקנה, 'אחד' תואמת לחלוטין למנדרייק וכל המידע המופיע ברשת בנוגע למנדרייק מתאים גם עבור 'אחד'.

בחזרה לראש העמוד


·  איזה פעולות כדאי לבצע לפני תחילת ההתקנה?

1. גיבוי קבצים חשובים

למרות שהתקנת לינוקס בד"כ בטוחה לחלוטין, תקלות עלולות לקרות. לפיכך, מומלץ לגבות קבצי מידע אישיים וקבצי מערכת חשובים לפני כל שינוי מחיצות ו/או התקנת מערכת הפעלה חדשה. אין זה המקום להסביר כיצד לבצע זאת בחלונות, אך יש לציין שיש תוכנות שעוזרות בביצוע גיבוי ומנגנוני הצלה לחלונות במקרה של בעיה.

2. הכנת תקליטון איתחול

שיאפשר איתחול חלונות במקרה של בעיה. יש אפשרות להיעזר במערכת הזו

3. איחוי קבצים

כדאי לבצע איחוי קבצים בחלונות (defragmentation) לפני שמתחילים את התקנת הלינוקס. התהליך יכול לקחת לא מעט זמן אבל הוא עשוי להיות חשוב מאוד. לפני איחוי המחיצות צריך לוודא שכל התוכנות המיותרות סגורות (כולל אלו שרצות ברקע), לאחות קבצים, לצאת מהמערכת ומייד לאתחל את דיסק הלינוקס ולבצע את שינוי גודל המחיצות.

פרוייקט ntfsresize למשל, שכלול בין היתר בתוכנת ההתקנה של מנדרייק, טוען שהוא מקטין את גודל מערכת הקבצים של NTFS באופן בטוח. עם זאת, אם איחוי מוקדם לא יועיל יש לקוות שהוא לא יזיק. חשוב לדאוג לגיבוי מסודר כפי שהוסבר קודם לכן, לכל צרה שלא תהיה.

בחזרה לראש העמוד


·  באתר מנדרייק יש גרסאות למעבדים שונים. איזו מהן אני צריך להוריד?

רוב המשתמשים יזדקקו לגרסת i586 (או IA32) המיועדת למעבדי אינטל 32 ביט (למשל סדרות פנטיום, סלרון) ותואמיהן (למשל מתוצרת AMD, Cyrix). אם במחשב שלך פועלת מערכת הפעלה חלונות - רוב הסיכויים שזו הגרסה הדרושה לך (נכון לסוף 2003, בעתיד מחשבים ביתיים עם מעבדי 64 ביט יהפכו יותר ויותר נפוצים).

גרסאות 64 ביט (IA64 ו AMD64) מיועדות לדורות החדשים של המעבדים מתוצרת אינטל ו AMD.

גרסאת PPC מיועדת למחשבים מתוצרת אפל המכילים מעבד Power PC. אם במחשב שלך פועלת OS X - רוב הסיכויים שזו הגרסה הדרושה לך (נכון לסוף 2003).

ישנן גרסאות למעבדי שרתים שלא נפוצים לשימוש ביתי (Alpha, Sparc).

אחד לינוקס זמינה בגרסת i586 בלבד.

בחזרה לראש העמוד


·  מה ההבדלים בין גרסאות מנדרייק השונות, ואיזו גרסה כדאי להתקין?

מחזור הפיתוח של מנדרייק נמשך מספר חודשים (6 עד גרסה 9.2, 9 מגרסה 10) ובמהלכו משוחרר מספר רב של גרסאות ביניים וגרסאות פיתוח. להלך הגרסאות העיקריות שזמינות להורדה חופשית:

- Cooker - גרסה זו היא גרסת פיתוח לא יציבה המיועדת רק למפתחים של ההפצה (בין אם עובדי מנדרייק ובין אם קהילת המשתמשים). בתקופה הקודמת לשחרורי ISO (תקליטורים) לטסטים, ניתן להוריד/להסתנכרן עם חבילות גרסת הפיתוח ו/או לבנות ISO באופן עצמאי. גרסה זו לא מיועדת לשימוש רגיל מאחר והיא עלולה להכיל בעיות חמורות הנובעות מעדכון חבילות יומיומי כמעט.

- Beta - לקראת סיום הפיתוח, מנדרייק נוהגת לשחרר לפחות שתי גרסאות בטא שמכילות תוכנה מ Cooker. תקליטורים אלו אמורים להכיל את רוב התוכנה המיועדת לגרסה, אך הם עדיין בגדר גרסאות פיתוח לא יציבות. גרסאות אלו כוללות לפעמים חוסרים ו/או מגוון חבילות אקראי ולא סופי. גרסה זו לא מיועדת לשימוש רגיל למעט למפתחי ההפצה ו/או לעזרה בבדיקות איכות ודיווח על בעיות.

- Release Candidate )RC( - לפני שחרור גרסאות לקהל הרחב, מנדרייק משחררת לפחות שתי גרסאות RC. גרסאות אלו לרוב הן שמישות למדי ומרחיבות את הקהל שיכול לעזור בבדיקות נרחבות יותר של ההפצה. למרות שגרסאות אלו יציבות יחסית, הן עדיין שלולות להכיל באגים רבים ולכן ההמלצה מומלצת רק למשתמשים מנוסים.

- Community - גרסה זו משוחררת לאחר סיום הבדיקות לשימוש הקהילה. גרסה זו נקראה בעבר Download Edition (עד גרסה 9.2) והיא יחסית יציבה, אם כי עדיין עלולה להכיל באגים שמאותרים ע"י כלל הקהילה. תיקוני באגים ואבטחה לגרסה זו משוחררים באופן שוטף ויש לעדכן את המערכת מיד עם סיום ההתקנה. גרסה זו מומלצת לקהל הרחב, אך למי שמחפש מערכת יציבה מומלץ לחכות לשחרור גרסת ה Official.

- Official זו גרסה חדשה שתהיה זמינה החל ממנדרייק 10.0. גרסה זו אמורה להשתחרר מספר חודשים אחרי גרסת ה Community ולכלול את תיקוני הבעיות ששוחררו בחודשים לאחר שחרור גרסת ה Community לקהל הרחב. גרסה זו גם משמשת כבסיס לגרסאות שנמכרות בקופסה.

יש לציין בהזדמנות זאת גם את אחד שהיא גרסה מקומית של מנדרייק המכילה מגוון חבילות מותאם לקהל הישראלי בתקליטור אחד בלבד. גרסה 9.2b מקבילה למעשה ל"Official" של מנדרייק 9.2, אם הייתה משתחררת גרסה כזו.

לסיכום, מה כדאי להתקין?

למשתמשים חדשים, שרוצים להתנסות עם מערכת יציבה: מסדרת 9.2, גרסת ה Download Edition או "אחד" המעודכנת יותר. מסדרה 10.0, גרסת ה Official (תשוחרר לקראת אמצע 2004)

למשתמשים חדשים הרוצים גרסה עדכנית ו/או למשתמשים ותיקים שרוצים לשדרג: מסדרה 9.2 כנ"ל. מגרסה 10.0, גרסת ה Community ו/או official ברגע שתהיה זמינה.

למשתמשים שרוצים מערכת עדכנית, ומוכנים להתמודד עם בעיות: מסדרה 9.2 כנ"ל, מגרסה 10.0 גרסאות RC או גרסאות עדכניות יותר.

בחזרה לראש העמוד