ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkמסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :)

published at 16/07/2004 - 10:40 · ‏פורסם JuNKiE · ‏tags קוד פתוח · שלח לחברידידותי למדפסת
קוד פתוח פרוייקט ה"ליבה הפתוחה" ( תרגום חופשי מ opencore (, מציין לפנינו צורך הקיים כיום בשוק. פיתוח "ליבה" של חומרה ( קרי המעגל של ה chip עצמו ) הינו תהליך מורכב ומסובך היות והוא מכיל מליוני שערים לוגיים והתיכנון שלו הופך למשימה קשה עד כדי כך שהיא עלולה להמשך תקופות ארוכות עד מאוד דבר שמעכב את יציאת המוצר לשוק.

בדרך כלל בשל המורכבות העצומה דור חדש של מוצרים לא מתחיל מתיכנון חדש אלא מתבסס על תיכנון קיים אשר אליו מוספים רכיבים נוספים.
על מנת לעשות זאת יש בדרך כלל לרכוש בסכומי כסף גבוהים ביותר תיכנונים קיימים אשר אינם נמצאים בהשג ידם של גופים קטנים.

מטרת הפרוייקט היא לתכנן ולפרסם תכנוני ליבות-עיבוד (בפשטות : "מעבדים") תחת הסכם-רישיון לחומרה, המושתת על הסכם-הרישיון הציבורי-הכללי המופחת (GNU LGPL) לתוכנה חופשית. אנו מחוייבים לאידיאל של חומרה חופשית, הזמינה חופשי, ולשימוש חופשי, ולשימוש-חוזר (reuse) חופשי.

קישורים:
opencores.org



הערה: נערך ע"י yehuda
 

קישורים רלוונטיים

· עוד על קוד פתוח
· חדשות מאת JuNKiE


הסיפור הנקרא ביותר בנושא קוד פתוח:
לראשונה: סקר קוד פתוח מקיף

מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :) | כניסה / יצירת מנוי חדש | 12 תגובות
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן
Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :) (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 16/07/2004 - 10:59
נחמד,ליפני חודש גם עלה לי הרעיון,אבל חסמו אותי שני דברים
1)איך לי שום ידע באלקטרוניקה P-:
2)לא ידעתי מה סגור בחומרה שלנו עד עכשיו.

שיקבלו ח"ח

[ השב לזאת ]

Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :)(ניקוד: 1)
ע"י Nirro ב 16/07/2004 - 12:35
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://
נדמה לי ש-1 זה מכשול די רציני... (-:

[ השב לזאת ]

Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :)(ניקוד: 1)
ע"י shlomif ב 16/07/2004 - 16:26
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://t2.technion.ac.il/~shlomif/

ברצוני להשיב לתגובה שלך. כמי שבגר לאחרונה מהטכניון בפקולטה להנדסת חשמל, יש לי מעט ידע בנושא. רוב חומרה היום בנויה ברובה מרכיבים אלקטרונים בשם טרנזיסטורים. ישנם בגדול שני סוגי חומרה: חומרה דיגיטלית, וחומרה אנלוגית. בחומרה דיגיטלית מטפלים באותות המורכבים מסיבית (bit) ספרתית אחת או יותר. בחומרה אנלוגית מטפלים באותות רציפים, באמצעות מגברים, מסננים וכו. בשניהם נעשה שימוש בטרנזיסטורים, אך השימוש בהם הוא שונה. אני מניח שבתור מתכנת או מישהו שמעניין בתוכנה, חומרה ספרתית ממעניינת אותך יותר, ולכן אתמקד בה.

מהטרנזיסטורים בונים שערים לוגיים, כמו AND, OR, NOT, NAND וכו. לפעמים פעולה לוגית מצריכה שרשור של כמה שערים בטור ו/או במקביל. מהשערים הלוגיים ניתן לבנות פעולות יותר מורכבות. המערכת היא שלמה וניתן לבטא בעזרתה כל ביטוי לוגי, אך לא ניתן בעזרת שערים פשוטים לשמור מצב של המערכת (או זכרון).

לשם כך יוצרים רכיבי זכרון הידועים בשם Flip-Flops או Latches, שהם למעשה מעגל של שני שערים לוגיים, המעבירים אותות אחד לשני וכך שומרים עליהם. בעזרתם ניתן לשמור מצב של המערכת. מהם ניתן לבנות רגיסטרים, או אף זכרון SRAM כדוגמת מה שנמצא בזכרון המטמון של המעבד. לזכרון ה-DRAM משתמשים בטכנולוגיה אחרת, שהיא זולה יותר.

באמצעות פליפ-פלופים ניתן לבנות מכונת מור ( Moore Machine(, שבה המצב בתדר השעון הבא והיציאות הינן פונקציה של המצב הקיים והכניסות. רכיבים פשוטים עשויים להכיל מספר בודד של שערים ופליפ-פלופים. מערכת יותר מורכבת, (כמו מעבדים) עשויה להכיל אלפי או יותר כאלה.

לאחרונה, כבר לא מתכננים את המעגל ישירות באמצעות חיווט שערים לוגיים ורכיבי זכרון. במקום זאת משתמשים בשפות הגדרת חומרה כמו Verilog או VHDL. מהנסיון המועט שהיה לי עם VHDL, הרי שמהתרשמותי היא שפה שנמצאת בערך בין אסמבלר ל-C. התכנות בה, לדעתי, הוא מתיש ולא ממש מגרה. מצד שני, לא תכננתי בה שום דבר מלהיב כל-כך.

לפי מה שהבנתי ממישהו שעובד בזה, כל מי שלמד בטכניון שני קורסים מסוימים ("מערכות ספרתיות" ו-"תכן לוגי ומבוא למחשבים" (או לפחות הקורס בשם זה שניתן ע"י הפקולטה להנדסת חשמל)) יכול לעסוק בתכנון מעגלים כאלה. במידה שאין באפשרותך ללמוד קורסים אלה, או המקבילים להם באוניברסיטה אחרת, אני יכול להמליץ על הספר שמתשמשים בו בקורסים: Computation Structures. אולם ראוי לציין, שלפי מה שהבנתי ממרצה של הקורס, הספר כבר די מיושן, והם שקלו להחליפו בספר אחר. אני בכל מקרה מצאתי אותו מאוד מעניין ומלהיב.

דבר אחרון: לפי מה שהבנתי, הרי שבעוד שיש תוכנות שמתרגמות את שפות הגדרת החומרה לטרנזיסטורים, הרי שהתרגום לא תמיד אופטימלי או אף לא עובד כלל, ויש לשנות אותו ידנית. משמעות הדבר, היא שכל שינוי בהגדרת החומרה, דורש שינוי מתאים בסכמה המדויקת של המעגל, כפי שהוא מובא להדפסה סופית.


[ השב לזאת ]

Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :)(ניקוד: 1)
ע"י IP ב 16/07/2004 - 18:18
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
מעניין, תודה.

[ השב לזאת ]

Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :)(ניקוד: 1)
ע"י Nirro ב 16/07/2004 - 20:18
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://
למעשה vhdl דומה מאד ונבנתה תחת השפעה כבדה של שפת הפסקל,
לעומתה שפת verilog דומה מאד ל-c.

[ השב לזאת ]

Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :) (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 16/07/2004 - 13:13
כמה מהיתרונות של תוכנה חופשית לא תופסים כאן:

עלות הייצור היא עדיין גבוהה יחסית, למרות שעלות התכנון גבוהה בהרבה מעלות הייצור

release early release often לא תופס כאן.

[ השב לזאת ]

Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :)(ניקוד: 1)
ע"י JuNKiE ב 16/07/2004 - 18:09
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
אם היית קורא קצת באתר, היית מבין שהם מתכוונים ליישום (חופשי) של חומרה "גמישה"... כלומר ניתנת לתיכנות מחדש... עסק מגניב לכל הדעות, דומה קצת לרעיון של המעבדים של Transmeta (אלא שב-OpenCores גם החומרה עצמה תהיה ניתנת לעיצוב גמיש בעזרת תוכנה :))

[ השב לזאת ]

Re: מסתבר שיש גם חומרה "פתוחה" ! :) (ניקוד: 1)
ע"י צחי ב 16/07/2004 - 16:18

(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://faster.co.il/01il
לדעתי הבעיה הכי מורכבת היא לוודא שלא עוברים על פטנטים בתכנון ואח"כ למזער את השימוש בפטנטים בייצור וזה כמובן תלוי בתכנון. זה עולה כסף להעסיק מומחים רק עבור זה.

[ השב לזאת ]

כמובן שפטנטים תורמים להתקדמות הידע(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 16/07/2004 - 17:59
איך הייתה נוצרת טכנולוגיה חדשה לא פטנטים? מה היינו עושים בלעדיהם? :-(

[ השב לזאת ]

Re: כמובן שפטנטים תורמים להתקדמות הידע(ניקוד: 1)
ע"י JuNKiE ב 17/07/2004 - 19:42
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
מה היינו עושים בלי פטנטים ?

קרוב לוודאי שהיינו חיים לא פחות טוב, ובלי לשלם כל-כך הרבה על כל דבר בגלל אותם התמלוגים שעושים מעט עשירים יותר, והרבה עניים יותר...

[ השב לזאת ]

Re: כמובן שפטנטים תורמים להתקדמות הידע(ניקוד: 1)
ע"י shlomif ב 17/07/2004 - 22:27
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://t2.technion.ac.il/~shlomif/

אני לא בטוח שאתה צודק. אחת האלטרנטיבות לפטנטים היא שחברות או פרטים המפתחים או מגלים משהו (שעשוי לקחת הרבה מאוד זמן ולעלות הרבה מאוד כסף) ישמרו את ההמצאה בסוד וינסו שלא יתגלה לאחרים. באופן כזה, עלולה להיות אינפלציה של סודות וגם של נסיונות לגלות סודות מסחריים, או הסכמים סודיים בין מפתחים או ממציאים וחברות.

לעומת זאת באמצעות רישום פטנט, ניתן לרשום את הפטנט ואז לגלות אותו לציבור מתוך תקווה שיהיה אפשר לגבות תמלוגים ממנו אחר-כך. הפטנט פג בסופו של דבר, ואז כולם יכולים להשתמש בו, אבל עד אז, כולם יודעים לפחות איך זה עובד, ויכולים לממש אותו אצלם תוך נתינת תמלוגים.

צריך להבין שלא כל הפטנטים הם פטנטים של תוכנה, שבדרך-כלל הרעיון והמימוש הם מאוד טריביאליים. ישנן המצאות שכדי לפתח אותן יש צורך בלהשקיע הרבה מאוד משאבים.


[ השב לזאת ]

Re: כמובן שפטנטים תורמים להתקדמות הידע(ניקוד: 1)
ע"י JuNKiE ב 05/08/2004 - 18:43
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
גם לכרות זהב עולה כסף... אבל עדיין הרבה פחות מאשר מחירו בשווקי-המסחר :

אז מה ?

החברות שמפתחות פטנטים, מתכננות להרוויח מזה - הן גם בד"כ משקיעות במחלקות מו"פ לשם כך.,

וזה בסדר גמור להרוויח על משהו שעבדת בשבילו, אבל הבעייתיות מתחילה במה שנקרא "פטנטי-שטות" (כמו פטנט על כריך מלחם-ללא-קרום, או פטנט הלחיצה-אחת לקניה, למשל...) וממשיכה בעניין הארכת-תוקף זכויות-היוצרים וזכויות בעלי-הפטנטים (עו"ד אוהבים לקרוא לזה "קניין רוחני") מדי זמן מה... מה שאומר שלאותן המצאות וחידושים יקח עוד זמן רב מאד (עשרות שנים) להפוך לחופשיים מחובה לתשלום תמלוגים בעבור השימוש בם.

וזה רע מאד ! (תחשבו למשל על תרופות מצילות-חיים מסויימות, שהמחיר שלהן מאד מאד גבוה, בעיקר "תודות" לאותם תמלוגים... גם לאחר שעברו כבר שנים רבות מתום הפיתוח)

[ השב לזאת ]